Стипендиантска програма стартира ЕСО ЕАД по повод 10-годишнината от създаването на дружеството. Целта на Електроенергийния системен оператор е да привлече от висшите училища бъдещи млади специалисти, които се стремят към развитие в областта на електроенергетиката. Стипендията е в размер на годишната такса плюс 2 000 лева за една академична година.

За Технически университет – Варна са предвидени годишни стипендии от ЕСО  за двама студенти от всеки курс на обучение по специалност „Електроенергетика (електроснабдяване и електрообзавеждане)“ на Електротехническия факултет.

Право на стипендия имат студенти от втори семестър на първи курс до четвърти курс, включително. Първокурсниците, които кандидатстват трябва да са положили успешно всички изпити от първия семестър с успех не по-малко от мн. добър (4,50). Същият минимален успех от дипломата е необходим и за завършилите ОКС „бакалавър“.

Пълните условия и документите за кандидатстване са публикувани в сайта на ЕСО ЕАД: http://www.tso.bg/default.aspx/uslovija-za-kandidatstvane/bg.

Подборът на кандидатите ще протече на два етапа – по документи и събеседване. Одобрените стипендианти ще подпишат договор с ЕСО, който ангажира дружеството след завършване на обучението им да ги приеме на работа по придобитата квалификация за съответния срок.