Днес 26 април се  чества Световният ден на интелектуалната собственост.  Тази дата се свързва с рождения ден на Световната организация по интелектуална собственост. По този повод Центърът по интелектуална собственост  към новосъздадения Научноизследователски институт на ТУ-Варна би искал да обърне подобаващо внимание на значението на творчеството и новаторството за създаването на един по-добър и модерен свят.

Прогресът в съвременния свят на предизвикателства, е свързан с познаването, ефективното използване и защитата на създадените творения на човешкия интелект. Системата на интелектуалната собственост във всички сфери на националната икономика и култура е ключов фактор за постигане на технологично обновление и устойчиво икономическо развитие, за гарантиране на по-висока конкурентоспособност на българската икономика и заемане на добри позиции на европейския и световен пазар. Сред голяма част от университетите, висшите учебни заведения, изследователите, учените и творците липсват достатъчно познания за системата на интелектуалната собственост, липсва и опит за защита и комерсиализация на резултатите от творческия труд. Задълбочаването на технологичната, правна и бизнес информация ще разшити знанията за патентните документи, за способите на гарантиране на правата на изобретатели и творци, за да могат резултатите от изследователската дейност да се разпространят към индустрията, а с това да се осъществява успешно пазарната реализация на изобретенията и резултатите от изследователска дейност.  Прогресът в икономиката, науката и културата може да се постигне, само ако се обединят творческата и новаторска енергия, като се използва системата за закрила на интелектуалната собственост. Гарантирането на правата на автори и изобретатели и оценяването на техния труд ще прерасне в стимул за развитието на нови идеи, за разпространение на знанията и иновационните постижения.

Центърът по интелектуална собственост, чиято дейност е насочена именно за подкрепа и разпространение на знания за развитието на системата за закрила на интелектуалната собственост, пожелава здраве и творческо дръзновение сред студенти, преподаватели, докторанти и служители на ТУ-Варна, за обединяване на усилията ни за разпространение на знания и повишаването на осведомеността по въпросите на правната закрила на интелектуалната собственост, за подкрепа на трансфера на иновативната информация и знания в съвременните технологии, за използването на достиженията на човешкия интелект с цел повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот у нас.

Ръководител Център по интелектуална собственост

Директор на Научноизследователския институт на ТУ-Варна