На 11 май т.г. в Калкара, Малта се състоя четвъртата церемония по връчване на наградите* на най-обещаващите млади учени, стипендианти на програмата, учредена през 1996 година от Европейската комисия на името на изключителната жена-учен, удостоена с две Нобелови награди – Мария Склодовска-Кюри. С първа награда в категорията „Принос за по-добро общество“ беше удостоена доц. д-р инж. Кристина Близнакова от ТУ – Варна.

Кристина Близнакова е възпитаник на Технически университет – Варна през 1996 година. Магистърска и докторска програма по биомедицинско инженерство завършва в Университета в Патра, Гърция. През 2012 година получава европейска стипендия „Мария Кюри“ за четиригодишен период с цел да се реинтегрира в академичната и изследователска среда на ТУ – Варна. Стипендията е присъдена в областта на биомедицинските науки и разработването на нови технологии в помощ на ранното откриване на рака на гърдата. От месец ноември 2016 година Кристина Близнакова е доцент в университета, с което успешно приключва процесът на нейната реинтеграция в България и в частност в ТУ - Варна.

Победителите в трите категории на приза  „Мария Кюри 2017“: Кристина Близнакова (България) – награда за принос за едно по-добро общество, Киара Мингарели (Италия-Канада) – награда за комуникатор на науката, Адам Селиз (Великобритания) – награда за иновации и предприемачество

  • Какво е преживяването да бъдеш сред най-обещаващите европейски научни изследователи?
  • Това е награда за млади изследователи, които са стипендианти на „Мария Кюри“, успешно са се реализирали и имат постижения, благодарение и на стипендията. Като стипендиант на „Мария Кюри“ и аз получих покана да кандидатствам за наградата и след тази покана, подадох необходимите документи. Първоначално отсяха само десет от всички кандидати и когато в края на април получих съобщението, че съм класирана на първо място, аз наистина не можех да повярвам. Пътувах на 10 май, за да получа наградата и едва, когато пристигнах, разбрах истинския й мащаб - подгласниците ми бяха учени, страхотни професионалисти, които идват от Кеймбридж, от Оксфорд, единият се интегрираше в Испания в сферата на наноматериалите, а класираният на трето място в същата категория идваше от Канада... Имаше изключителни учени и в другите категории – от института „Макс Планк“ за откритието на нови астероиди, също и за създаване на нови компании и пр. Всъщност, две трети от наградените бяха от Великобритания и това е още един повод да съм особено впечатлена от признанието, което получихме. Страхотно беше усещането да видиш пълната зала, тези 150 души... Гласът ми трепереше, когато поех наградата и трябваше да отговоря. Изключителен момент, наистина.

  • В какво, според Вас и лично за Вас, е тежестта на тази награда?
  • Това е признание не само за дейността, която върша в България, в ТУ - Варна, но и за самия университет, защото той застана зад мен, повярваха в мен. Естествено, признание и благодарност за моите ръководители – доц. Колев и доц. Булиев, които през цялото време през тези четири години ме подкрепяха неизменно, за да можем да реализираме абсолютно успешно проекта, по който работихме. Като резултат сега имаме нов европейски проект, още по-голям, имаме нова лаборатория, пълна с млади колеги, които искат да се развиват, не искат да заминават в чужбина, искат тук да правят научни изследвания... И аз просто се чувствам длъжна да остана и да работя за тези хора. Изобщо – получихме огромно признание, което означава, че наистина сме намерили формулата как да работим, как да съчетаваме - въпреки, че е тежко, преподавателската и научната работа, явно сме я открили правилната формула и смятам да я прилагам и занапред. Вярвам, че ни чакат още много награди.
  • Областта на биомедицинската електроника и разработката на нови методи и технологии за ранното откриване на туморни образувания на млечната жлеза звучи за широката аудитория много сериозно и като че ли натоварена с едно голямо обещание към обществото за напредък в борбата със социалнозначимо заболяване, каквото е ракът на гърдата. Как да „преведем“ на езика на неспециалистите, обобщено и разбираемо, есенцията на Вашия проект?
  • Да, така е, звучи и сложно, и обещаващо... В момента традиционният метод за скрининг е мамографията. Това е двуизмерен метод, гърдата се компресира, правят се две изображения и на базата на тях се прави диагностиката – има ли, няма ли някакво новообразувания. Има много недостатъци, главният от които е, че е двуизмерна и особено при младите жени, когато гърдата е по-плътна, туморите, казано на по-прост език, могат да бъдат скрити в здравите тъкани и при наслагването по време на формирането на самото изображение, не могат да се различат и това се случва много често. Около 20% от случаите на рак на гърдата не могат да бъдат открити в начален стадий. Идеята е да се отиде към триизмерен модел, триизмерна техника. Напоследък в Европа масово навлезе томосинтезата - вид триизмерни модели, псевдо ги наричаме. В Европа се прилага от 2011 година, а в България навлезе през 2016 – засега само в две болници в София. Но тази нова техника – томосинтеза, все не е доказала още на практика, че е толкова ефективна. Тази техника лично на мен много ми харесва, но това, което не ми харесва е, че не можем да видим добре контурите на раковите образувания. Идеята и целта на нашия проект е да открием как те да бъдат подчертани, с каква техника, какво да добавим към тази триизмерна техника, за да се открои още по-добре туморът. Това е изключително важна информация за хирурга, на базата на което той ще вземе решение за хирургическата намеса, обхвата, дали да се отстрани цялата гърда, което е много травмиращо за самите жени-пациенти, или не. Работим, разбира се, с много колективи от различни държави. Тази година през февруари шестима колеги от ТУ – Варна отидохме на синхротрона в Гренобъл, за да тестваме тази нова техника, върху която работим, носихме и биологичен материал този път, и сме много обнадеждени. В момента обработваме резултатите и сме много обнадеждени, че сме на прав път, че има начин да се видят още по-добре туморите.
  • Може би 2017 за Вас е годината на наградите, защото признанието и идва от още едно място – това е номинацията е за индивидуална награда „Варна“ на Община Варна в категорията „Наука и висше образование“. Предложенито е на Технически университет – Варна, а церемонията по удостояване предстои в навечерието на 24 май по традиция. Това със сигурност означава, че целенасочените усилия да следваш призванието си, да се интегрираш успешно в една академична и научна среда, рано или късно дават резултат, както и че във Варна това може да бъде забелязано, оценено, че има кой да го оцени, т.е. има среда за развитие.
  • Да, така е, и бих искала да благодаря специално на ръководството на ТУ – Варна за тази номинация, която приемам не само като моя, а и на екипа зад мен. Аз не мога да продължа без този екип. В основата на всеки успех е екипната работа и доверието в един екип. Ние продължаваме да работим за Варна. Непрекъснато организираме обучения, уъркшопове. На 22 май започва един много интересен курс за антропоморфни фантоми – как да моделираме и да изработим т.нар. фантом на гърда, как да го отпечатаме на 3D принтер, как да използваме тези макети, за да подобрим съществуващата техника за ранна диагностика. Много е сериозен форумът - идват 20 гости от чужбина, от цяла Европа, трима представители на биомедицинската индустрия като „Дженерал Електрик“ и „Барко“, и това означава, че ние правим нещо много значимо. Нешият курс е един от 12-те в цяла Европа, които осигуряват обучение на високо ниво в биомедицинското инженерство. Гостите ще имат възможност да разгледат Варна в прекрасния месец май. През юли организираме във Варна международно лятно училище за образна диагностика на гърдата, отново под егидата на Технически университет – Варна. Всеки заинтересуван е поканен, ще присъстват също величия в областта, ще има участници и от САщ, от Американската администрация по храните и лекарствата, които ще ни запознаят с най-новите методи за диагностика на рака на гърдата и кои са най-големите научни постижения в областта в момента, къде по какви проблеми работят учените, невероятна възможност и ние да си сверим часовника с тях. Продължаваме да работим за цялото общество и мисля, че още по-усилено ще го правим, целият ни екип.
  • Каква е Кристина Близнакова извън науката?
  • Майка на две деца, съпруга, съвсем нормален човек. Свободното си време се старая да прекарвам с децата и с родителите си, които също имат нужда от внимание и подкрепа. Аз съм абсолютно обикновен човек, приятно ми е да изляза с приятели, обичам да прекарвам време с екипа си и извън университета – стараем се поне веднъж седмично да се съберем някъде и да си поговорим за неща, несвързани с работата. Но като цяло животът ми се върти около университета и семейството.

 

 

*Наградата „Мария Кюри“ е учредена през 2012 година и макар да е без материално изражение, е изключително престижна, защото целта й е да бъдат изтъкнати постиженията и талантът на най-добрите млади изследователи в Европа.

 

 

Снимки: личен архив

Интервюто подготви Валерия Василева