Най-новата учебна зала, оборудвана с с последно поколение компютри, благодарение на дарителска подкрепа беше официално открита в Електротехническия факултет на Технически университет – Варна.

     На събитието присъстваха г-н Иван Портних - кмет на Община Варна, г-н Явор Петров - главен директор „Технологии” и член на Съвета на директорите на компанията „Айкарт Сървисиз” АД, проф. дн инж. Росен Василев - ректор на Технически университет – Варна, доц. д-р инж. Маргрета Василева - заместник-ректорът по учебната дейност, доц. д-р инж. Недялко Николов – декан на Факултета по информационни технологии и автоматизация, преподаватели и студенти.

     Залата вече носи името iCard Лаборатория, тъй като е оборудвана с финансовата и технологична подкрепа на „Айкарт Сървисиз” АД. Проектът за създаването на модерната лаборатория е реализиран в сътрудничество с ръководството на Технически  университет – Варна и катедра „Комуникационна техника и технологии“. Специализацията на лабораторията е „Радиолокация и радионавигация“ и в нея ще се провежда обучение на студенти от втори до четвърти курс от различни специалности от ФИТА.

     iCard Лабораторията разполага с 20 модерни компютърни конфигурации и дава възможност на студентите да се обучават в съвременна и високотехнологична среда,  да работят по нови проекти и да развиват умения, които ще трасират по-трайно пътя на бъдещата им кариера. "Вълнувам се, защото аз също съм възпитаник на този университет. Считам, че именно благодарение на образованието, което получих тук имам шанса да съм част от iСard, която в 10-годишната си история се доказа като лидер на европейския пазар във финансово-технологичния сектор и в наемането на кадри във Варна. За мен е важно лабораторията да даде шанс на студентите да получат подходящо развитие и образование, за да имат висок старт в кариерата“, предаде посланието на дарителите г-н Явор Петров.

     „Благодаря на ръководството на Технически университет – Варна за реалните стъпки, които прави за сближаването на образованието и бизнеса“, каза при откриването на модерната лаборатория кметът на Варна и отново подчерта, че градът има огромен потенциал за развитието си като IT център. Градоначалникът подкрепя усилията на ръководството на университета и потвърди, че целта младите хора да завършат образованието си и да се развиват по-нататък професионално във Варна, а икономиката в общината и респективно доходите да имат постоянно възходящо развитие, е обща. В тази връзка Община Варна инициира поредица от срещи между представители на университетите, на IT и аутсорсинг компании, първата от които е през следващата седмица.

     „Близо половината от тазгодишния прием на първокурсници в университета е в двете компютърни специалности – „Софтуерни и интернет технологии“ и „Компютърни системи и технологии“, което е отговор на търсенето в реалната икономика и реализация на концепцията на МОН за насърчаване на образованието в тези области“, обяви проф. Росен Василев. Ректорът на ТУ - Варна връчи на представителите на „Айкарт Сървисиз” АД дарителско свидетелство и почетният плакет на ТУ – Варна по случай 55 години от основаването на университета. Проф. Василев подчерта, че за академичната общност днешното събитие е начало на още едно дългосрочно и взаимно полезно сътрудничество на университета с бизнеса.

     „Айкарт Сървисиз” АД е водеща сред финансово-технологичните компании у нас и сред най-добрите FinTech компании в Европа. В последните няколко години фирмата се утвърди и като образцов и изключително перспективен работодател във Варна. Компанията предоставя възможности за обучение и кариера на млади специалисти и целенасочено работи в тясно сътрудничество с академичната среда и студентите в университетите, подкрепя различни кариерни форуми и семинари.