Катедра "Софтуерни и интернет технологии", център „Кандидат студентски прием“, Студентски съвет, клуб „IT++“, клуб "Creative Code;" на ТУ - Варна и фирма "Смарт Софт" ООД организират ОНЛАЙН СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА УЧЕНИЦИ в периода: 18 февруари 2022 година - 21 февруари 2022 година от 10:00 часа.

I. Цели на състезанието

  1. Предоставяне на възможност на учениците от средното образование да демонстрират знания и умения по програмиране.
  2. Мотивиране на учениците и техните учители за повишаване качеството на професионалната и профилираната подготовка по програмиране.
  3. Стимулиране на учениците да продължат своето образование във висше училище.

II. Участници в състезанието

В състезанието могат да участват ученици от VIII до XII клас от цялата страна.

III. Етапи на състезанието

Първи етап (от 08.02.2022 г. до 17.02.2022 г.) – Регистрация в онлайн платформа https://www.hackerrank.com. При регистрация участникът задължително трябва да използва своето име и фамилия, т.е. NameFamily или Name_Family

Втори етап (от 08.02.2022 г. до 17.02.2022 г.) – Регистрация за състезанието и попълване на формуляр за участие на линк: https://forms.gle/CAhbPTh163y4mhDV6

Трети етап (18.02.2022 г. - 10 часа) – Стартиране на състезанието в онлайн среща на линк: http://meet.google.com/rwu-qawq-ahe и предоставяне на линка на състезанието на участниците.

Четвърти етап (21.02.2022 г. - 10 часа) – Край на състезанието в онлайн среща на линк: http://meet.google.com/rwu-qawq-ahe и класиране на участниците.

IV. Формат и оценяване

В състезанието участниците решават 10 задачи в периода от 18 февруари 2022 година от 10:00 часа до 21 февруари 2022 година от 10:00 часа в онлайн платформа https://www.hackerrank.com. Адресът на самото състезание ще бъде предоставен в 10 часа на 18.02.2022 година в онлайн среща на линк: http://meet.google.com/rwu-qawq-ahe. Официалните езици за програмиране са Java, C#, Python и C/C++. Решенията на задачите се проверяват с един набор известни тестови данни и втори набор неизвестни тестови данни. Резултатът и класирането на всеки участник се визуализира в онлайн платформата.

V. Оценяване на резултатите

Максималният брой точки е 100, разпределени по 10 точки на всяка задача. Резултатът се преобразува в оценка за кандидатстване в ТУ – Варна за учениците от 12. клас за учебната 2022-2023 година.

VI. Класиране на участниците

Класирането се извършва от системата по точки. При равен брой точки се взема предвид и времето за решаване на задачата и броя на изпратените неуспешни решения (1 неуспешно решение е равно на 20 наказателни минути).

VII. Сертификати и награди

Класираните на първо, второ и трето място участници ще получат сертификати и награди. Всички, които са решили поне една задача в състезанието получават сертификат за участие. Сертификатът дава право на всеки ученик от 12. клас с решени поне три задачи да кандидатства в ТУ - Варна в следните специалности, като получените точки му се признават като тест „ОТП“:

  • Софтуерни и интернет технологии;
  • Киберсигурност;
  • Компютърни системи и технологии;
  • Изкуствен интелект;
  • Информационни и комуникационни технологии;
  • Автоматика, информационни и управляващи компютърни системи;
  • Роботика и мехатроника;
  • Компютърни технологии в машиностроенето.

VIII. За допълнителна информация:

  • гл. ас. д-р инж. Нели Калчева, на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и GSM: +359 899 908 366
  • инж. Ивелин Ковачев, на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.