ОНЛАЙН СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА УЧЕНИЦИ ТУ - ВАРНА
26.11.2022 г.  -  27.11.2022 г.

Катедра "Софтуерни и интернет технологии", катедра "Компютърни науки и технологии", отдел „Кандидат студентски прием“ , фирма "Смарт Софт", фирма "Adastra", фирма „Methodia“ и фирма "DXC Technology Bulgaria"  със съдействието на Кариерен център ТУ-Варна, Студентски съвет и студентски клуб "Creative Code;" организират ОНЛАЙН СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА УЧЕНИЦИ в периода: от 26 ноември 2022 година от 10:00 часа до 27 ноември 2022 година до 10:00 часа.

 I. Цели на състезанието

  1. Предоставяне на възможност на учениците от средното образование да демонстрират знания и умения по програмиране.
  2. Мотивиране на учениците и техните учители за повишаване качеството на професионалната и профилираната подготовка по програмиране.
  3. Стимулиране на учениците да продължат своето образование във висше училище.

II. Участници в състезанието

В състезанието могат да участват ученици от VIII до XII клас от цялата страна.

III. Етапи на състезанието

Първи етап (от 26.10.2022 г. до 26.11.2022 г.) – Регистрация в онлайн платформа https://www.hackerrank.com. При регистрация участникът задължително трябва да използва своето име и фамилия, т.е. NameFamily или Name_Family

Втори етап (от 26.10.2022 г. до 26.11.2022 г.) – Регистрация за състезанието и попълване на формуляр за участие на линк: shorturl.at/fnu48 (или https://forms.gle/Xh2fznFm9t6KiJkL7)

Трети етап (26.11.2022 г. - 10:00  часа)  – Стартиране на състезанието в онлайн среща на линк: http://meet.google.com/rwu-qawq-ahe и предоставяне на линка на състезанието на участниците.

Четвърти етап (27.11.2022 г. - 10:00  часа) – Край на състезанието в онлайн среща на линк: http://meet.google.com/rwu-qawq-ahe и класиране на участниците.

IV. Формат и оценяване

     В състезанието участниците решават 10 задачи в периода от 26 ноември 2022 година от 10:00 часа до 27 ноември 2022 година до 10:00 часа в онлайн платформа https://www.hackerrank.com. Адресът на самото състезание ще бъде предоставен в 10 часа на 26.11.2022 година в онлайн среща на линк: http://meet.google.com/rwu-qawq-ahe. Официалните езици за програмиране са Java, C#, Python и C/C++. Решенията на задачите се проверяват с един набор известни тестови данни и втори набор неизвестни тестови данни. Резултатът и класирането на всеки участник се визуализира в онлайн платформата.

V. Оценяване на резултатите

     Максималният брой точки е 100, разпределени по 10 точки на всяка задача. Резултатът се преобразува в оценка за кандидатстване в ТУ – Варна за учениците от 12. клас за учебната 2023-2024 година.

VI. Класиране на участниците

     Класирането се извършва от системата по точки. При равен брой точки се взема предвид и времето за решаване на задачата и броят на изпратените неуспешни решения (1 неуспешно решение е равно на 20 наказателни минути).

VII. Сертификати и награди

     Класираните на първо, второ и трето място участници ще получат сертификати и грамоти. Предвидени са награди от ТУ – Варна и от фирми „Смарт Софт“, "DXC Technology Bulgaria", "Adastra", "Methodia", "KBC Global Services" и "Квантерал". Всички, които са решили поне една задача в състезанието, получават сертификат за участие. Сертификатът дава право на всеки ученик от 12. клас с решени поне три задачи да кандидатства в ТУ - Варна в следните специалности, като получените точки му се признават като тест „ОТП“:

  • Софтуерни и интернет технологии;
  • Киберсигурност;
  • Компютърни системи и технологии;
  • Изкуствен интелект;
  • Автоматика, информационни и управляващи компютърни системи;
  • Роботика и мехатроника;
  • Информационни и комуникационни технологии.

VIII. Организационен комитет

доц. д-р инж. Мариела Александрова
доц. д-р инж. Нели Калчева
ас. инж. Павлина Линова

IX. Научен комитет

доц. д-р инж. Нели Калчева
инж. Ивелин Ковачев
доц. д-р инж. Владимир Николов
гл. ас. д-р инж. Димитричка Николаева

Х. За допълнителна информация:

доц. д-р инж. Нели Калчева, на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и GSM: +359 899 908 366