Публична лекция на тема „Как промишлеността прилага системи за изкуствен интелект“ ще изнесе инж. Артур Кордон. Събитието е на 15.07.2016 г., петък от 10.15 ч. в конферентната зала в Нов учебен корпус на ТУ - Варна.

Варненецът Артур Кордон е изключително колоритна и многостранна личност, признат е за един от водещите експерти в света по приложение на най-модерните технологии на системите с изкуствен интелект и аналитично мислене в индустрията.

Роден е във Варна през 1951 г., а от 1992 г. живее в САЩ. По професия е електроинженер, завършил е през 1974 г. ВМЕИ - Варна (дн. ТУ - Варна), докторска степен защитава в ТУ - София през 1990 г. Работил е в Централния научноизследователски институт по комплексна автоматизация - филиал Варна и в БАН. В САЩ е бил преподавател в Университета на Делауеър и научен лидер в групата по изкуствен интелект в американския град Фрипорт, щата Тексас. Работи 19 години в реномираните лаборатории на най-голямата химическа компания Дау Кемикъл и понастоящем е консултант на големи многонационални корпорации от различни клонове на индустрията. Има патент, две фундаментални книги в областта на приложните системи за изкуствен интелект и бизнес прогнозиране, 15 глави на книги и над 75 публикации в реномирани списания и конференции. Изнасял е лекции в големи компании като Дженерал Електрик, Шеврон, и Института САС (водещ производител на софтуер за аналитично мислене и статистическа обработка на индустриална информация).

Сатирата и астрономията са неговите големи увлечения. Бил е лектор във варненската Народна обсерватория и планетариум „Н. Коперник“. Наричат Артур Кордон „главен марколог на републиката“, защото е посветил изключително много на създадената от него наука за кутсуза, която нарича маркология по името ва прословутия български неудачник Марко Тотев. През 1991 година издава първата си книга “Мърфологични Тетрадки. Маркология”, издателство “Стено”, която бързо добива популярност и последва второ, преработено издание “Маркология: Българските Закони на Мърфи” през 1998 год. Книгата дава начало на популярното предаване “Законите на Мърфи в ефир” на Българското национално радио - програма „Хоризонт“, което в момента продължава успешно 19-та си година!

През 2000 година той издава фундаменталната си книга “Голямото Лутане: Сатиричен Анализ на Абсурдите на Прехода”, в която комбинира сериозни научни методи и вицове, частушки, закони на Мърфи и др., за да даде отговор на събитията от т.н. Преход.

Преди броени дни инж. Артур Кордон беше номиниран и за почетен гражданин на Варна.

Някои интересни препратки за гост-лектора:

https://www.ieee-is.org/intelligent-systems-2016/lecturers-sessions/arthur-kordon/
http://support.sas.com/publishing/authors/kordon.html
https://www.researchgate.net/profile/Arthur_Kordon
https://www.amazon.co.uk/s/ref=sr_st/280-6569673-3176722_featured-rank?rh=n%3A266239%2Cp_27%3AArthur+Kordon&qid=1467701785&sort=featured-rank