През последните години често чуваме гласове за проблеми в българското образование и изобщо в духа на българщината.  Но и най-големият песимист би възродил представите си за българския дух, щом почувства заряда на празничното шествие  по повод най-съкровения български празник – 24 май, празникът на писмеността ни, на просветата и културата българска.

Начело с   първоучителите на децата  Кирил и Методий.

             69 блока на варненски детски градини, на начални, средни и висши училища, на културни институции, на църковните и светски градски власти   преминаха с гордо развети национални знамена по централните градски улици.  И вдъхваха непоколебима увереност, че въпреки всичко „вървим към светли бъднини”.


Те биха могли  да пресъздадат златния век на цар Симеон I.

            Но бъднините до голяма степен са следствие на нашето духовно и културно минало, в което основно място заемат светите братя равноапостоли и наши първоучители Кирил и Методий. Преминаващите колони на варненското настояще и бъдеще носеха техните имена и имената на другите гиганти на българския дух и култура, изписани върху признателно извисените училищни плакати. Така пред варненци преминаваха българската история и българската книжовност в лицето на   най-заслужилите ни предшественици: от Отец Паисий,  Неофит Бозвели, Васил Левски до Христо Ботев, Иван Вазов, Йордан Йовков и другите ни поборници за свобода, поети, мислители.


Съвременната българска култура няма да измести традиционната.

             С великите ни предшественици в сърцата история, настояще и мечтано бъдеще се сляха за часове в една признателност и една надежда.


Гимназията, основна ковачница на кадри за ТУ – Варна.

             При преминаването на колоните говорители пред община Варна огласяваха високо над града информация за успехите на  ученици от иновативни училища, на видни театрали и оперни певци, астрономи, учени, спортисти, студенти.


Празничното шествие за 24 май е още и красота, стил, устрем.

            „Преминава колоната на варненския Технически университет – регионален, национален и европейски образователен, научноизследователски и информационен център – прогърмя празничната възхвала за достойнствата на нашия университет. – Той е сред първите седемстотин в класацията на световната професионална рейтингова организация. Разположен е в дванадесет учебни сгради с над 230 отлично обзаведени лаборатории, тренажори, учебни зали, разполага и с голям спортен комплекс. Гордост за висшето училище са успехите на международни, национални и регионални състезания по компютърна математика, плуване, баскетбол, лека атлетика… Честит празник на Варненския технически университет!


Колоната на университета, водена от академичното ръководство.

            Честит празник, колеги! Напред с призива „напред, науката е слънце!” на писателя Стоян Михайловски и на учителя по музика Панайот Пипков. Да постигаме нови успехи в образованието, защото то е азбуката на науката и на националните въжделения.

Николай ЖЕКОВ