Студентът днес има редица отлични възможностите наред с обучението и практиките си в България, паралелно с това да има същата възможност и в други европейски страни. Чрез  стажантски и стипендиантски програми и работни практики той може да надстройва знанията и  уменията си както в наши фирми, така и  в европейски университети и производства чрез т.нар. студентска мобилност, по европейската програма „Еразъм +”.
       През тези дни студентите на ТУ-Варна първи в България узнаха за още една полезна възможност за тях в това отношение. Изложи им я в лични срещи и контакти
 в учебни зали гостуващият в университета представител на компанията Unternehmertum, г-н Даниел Бледо


Г-н Даниел Бледо.

       – Господин Бледо, представете, моля, за нашите студенти спецификата на компанията от Мюнхен, която представлявате.
       – Unternehmertum е компания, чиито 250 служители работят по различни консултантски и други проекти. А аз съм ръководител на екипи от софтуерни инженери в звеното Digital Produkt  Shool  (DPS) на компанията, което е част от обхвата на нейните проекти. Дейността ни в DPS, осъществявана от десетина души, е пряко свързана с тази на Мюнхенския технически университет. Във взаимодействие сме и с водещи европейски фирми като БМВ, Даймлер, Нокия, които предлагат платени стажове за студенти, за докторанти от областта на компютърното инженерство. Месечната субсидия за престоя им от 3 месеца е по   750 евро  месечно.
      – Каква е стратегията на компанията за работа с приетите за стаж студенти, с оглед на оптимизирането на професионалната им подготовка?
       – Даваме си сметка, че университетското обучение се нуждае от известни   допълнения, защото са неизбежни различията между теоретичните знания и нужните  умения с оглед на реалната работна среда. Приетите в тримесечните ни курсове студенти  работят с нашите екипи върху различни дигитални продукти. Предоставя им се хардуер, софтуер и вземат подходящо решение, базиращо се на облачни технологии. Обучаваните студенти са подпомагани при занятията си от служител на DPS. Съставят технически планове и се консултират за тях с определения си наставник. Аз самия ръководя екипите, правя подбор на кандидатите за участие при нас, като провеждам предварителни интервюта с тях и определям какви семинари ще е нужно да се провеждат за подготовката им.
       Обучаваме различни категории хора: все още обучаващи се в своите университети, току-що завършили, докторанти. Имаме и такива, които са специализирали нещо друго, но са решили да го променят и ние им оказваме помощ в това отношение, стига да имат подходящия опит. Помагаме и на хора с голям стаж, останали без работа, да си намерят подходяща работна позиция. Всяка седмица организираме различни семинари за различни технологии според съответните потребности и интереси. Запознаваме и върху какви проблеми ще се работи и какъв технически инструментариум ще е нужен за това. Проблемите за разрешаване се посочват от съответната производствена компания, с която работим, и това са реални проблеми, задавани в офисите й при съдействието на техни служители. Срокът за изпълнение е в рамките на трите стажантски месеца.
        – Досега сте работили само с немски университети. Кое Ви насочи към нашия университет?
       – Предпочетохме го заради авторитета му на доказано с качеството на обучението си висше учебно заведение. А ние сега сме в етап на установяване на нови канали и подходи за привличане на стажанти, на практиканти. Решихме, че много сполучлив би бил директният контакт с възможните желаещи да потърсят нашата помощ за усъвършенстване на знанията и уменията си. И сега във вашия университет е първото приложение на това ни решение.
       Имахме предварителни разговори с експерта ви по студентска мобилност в сектор „Международна сътрудничество и развитие”, г-н Сергей Димитров за възможността да се осигури финансиране и по програма „Еразъм +” , като по нея ще бъдат допълнително отпускани още 700 евро месечно. В разговори с ръководството на Факултета по изчислителна техника и автоматизация обсъдихме въпроса за възможността на одобрените студенти да се присъждат кредити, като беше изказано принципно съгласие по въпроса.


Г-н Бледо в пряк контакт с наши студенти.

         – Кои са направленията, за които могат да кандидатстват студентите?
       – Предвидени са направления за инженери, дизайнери, продуктови мениджъри. Инженерите могат да бъдат софтуерни инженери, както и от областта на изкуствения интелект. Използват алгоритми за идентифициране на модели на данни, за изграждане на системи за самообучение и автоматизиране на повтаряща се работа. Дизайнерите трябва да са от специфичната категория интеракшън дизайнери, а продуктовите мениджъри да са с опит за съответстващите софтуерни продукти. Те са във взаимодействие със софтуерните инженери по конкретния реален проблем.
         – Какви са изискванията на фирмата за кандидатстване за стаж?
       – Връзката с нас се осъществява чрез уебсайта ни Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Първо студентът трябва да посочи за кое от направленията желае да кандидатства, после да ни изпрати своето CV  и мотивационното си писмо. Особено много държим на мотивацията на кандидата. Накрая провеждаме едночасово интервю с него за одобрението  му.
       Студентите софтуерни инженери или тези от областта на изкуствения интелект, е необходимо да владеят поне един език за програмиране. Не им се иска работен опит, а за интеракшън дизайнерите и продуктовите мениджъри е нужно да са работили по някакъв подобен проект и да имат базови знания. Стажовете при нас са с начални дати през месеците май, септември, януари.
       Добра  практика е, че преди да започне допълващото обучение в автономен интердисциплинален екип, одобреният кандидат отива на двудневен туристически преход в Баварските Алпи заедно с колегите си.  Така те се опознават предварително  за  екипната работа по разработването на цифрови продукти.

Николай ЖЕКОВ