С девиза „гледай надалече, действай решително” на възродителя на модерните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен
            Заради богатата си спортна база – съвременно затревен и дрениран футболен стадион, игрища и зали за баскетбол, волейбол, тенис на корт, кикбокс, – ТУ- Варна е в правото си да се счита за част от световното олимпийско семейство. Право за спортна гордост му дават и редицата високи спортни постижения на негови студенти през годините.
            За да бъдат отбелязани заредените със спортен дух постижения на университета, в жаркото утро  на Международния   олимпийски ден, 23 юни, студенти, преподаватели и техни деца импровизираха факелно шествие по алеите на университета, символично пренасяйки олимпийския огън.


По университетските алеи – маратонците със символичния олимпийски огън.

            След две щафетни обиколки по алеите, групата с олимпийския огън се насочи към стъпалата пред Ректората, където я очакваше ректорът на университета проф. д-р инж. Венцислав Вълчев. Факленият олимпийски огън бе връчен тържествено на проф. Вълчев от старши преподавателя на катедра „Физическо възпитание и спорт”  Николай Янчев, организатор на събитието съвместно със Студентския съвет на университета. Този акт даде израз и на символа, че олимпийските ценности ще бъдат водещи и в академичните дейности на университета.


Ст. преп. Янчев връчва символичния огън на ректор проф. Вълчев.

            „Нека този символичен олимпийски огън – каза проф. Вълчев – да стане начало на бъдещия наш студентски олимпийски клуб, който ще гори при нас и ще ни вдъхновява и занапред през годините”.


Символичните олимпийци и факленият огън пред Ректората.

            На участниците в маратона проф. Вълчев връчи сертификати по случай  Международния олимпийски ден, подписани от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и президента на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.


Проф. Вълчев връчва сертификат на Камелия Йорданова от Студентския съвет.


Сертификат и за малката Денислава, дъщеря на бивша студентка от университета (зад детето).

            Как се е зародила за университета инициативата за атрактивната олимпийска идея? Възниква след участието на ст. пр. Николай Янчев и студентите Камелия Йорданова и Християн Витанов в 37-та сесия за обмен на опит за ученици и студенти и 7-та сесия за преподаватели на Националната олимпийска академия на Българския олимпийски комитет, в началото на юни т.г.. Инициативата има за цел    да  представя основните идеи на олимпийското движение и  да насърчава създаването на олимпийски структури в страната.
            На форума е взето решение в началото на новата учебна година всички олимпийски клубове в страната да организират членовете си да изиграят в един ден право олимпийско хоро, като участниците трябва да бъдат подредени във формата на олимпийските кръгове.
            С олимпийски дух към новата учебна година, колеги!

Николай ЖЕКОВ