Празникът на лозаря и виното Трифон Зарезан в ТУ Варна
- Детайли
- Категория: ТехнокулТУра ТехнокулТУра
- Публикувана на 22 Февруари 2017 22 Февруари 2017
За втора поредна година катедра „Растениевъдство“ отбеляза с конкурс „Домашно произведени вина” – от преподаватели и служители в университета –своя професионален празник „Трифон Зарезан”. Преди ритуала с традиционното зарязване на лозите в учебно-опитното поле на университета, доцент Драгомир Пламенов, ръководител на катедра „Растениевъдство“ приветства гостите като отбеляза, че през настоящата 2017 година празникът съвпада с 10-тата годишнина от разкриването на специалност „Агрономство“.
Много положителен знак за обучението в катедрата, отбеляза той, е фактът, че нейните възпитаници се реализират успешно, работейки в български и международни земеделски компании.
Зам.-ректор доц. Тошко Петров, преподавателката по „лозарство и овощарство” ас. Пламена Янкова и доц. Пламенов зарязват в опитното поле за плодородие.
Празникът продължи в студентската столова „Макао“ с провеждането на конкурса за домашни вина, организиран от катедрите „Растениевъдство“ и „Физическо възпитание и спорт“ с финансовата подкрепа на ръководството на университета. Участие в конкурса взеха 24 преподаватели и служители с хоби лозарство и винопроизводство, като вината им бяха разделени в 3 категории: червено, бяло и розе. Всеки участник предостави съответната мостра в номерирана бутилка без име. Многообразието на божествената напитка обхващаше сортовете „Совиньон блан”, „Траминиер”, „Димят”, „Каберне”, „Мерло”, „Сторгозия”, „Ркацители” и други. Най-много участници имаше в категорията „червено вино” с 20 мостри, следвана от категорията „бяло” – 9, и категорията „розе” – 5 мостри.
Дегустацията проведе независимо жури в състав: председател д-р Калин Михов и членове: инж. технолог Тихомир Трифонов и д-р Емил Константинов.
Комисията отреди първа, втора и трета награди в трите категории, с оценки според показателите „Вкус и хармония на вкуса” – 12 точки; „Аромат и финес” – 5 точки; цвят и бистрота – 3 точки.
„… нека да са пълни чашите, нека да е дълга масата…”
След прецизни анонимни проби, комисията обяви призовите места.
В категория червени вина:
Първо място – за инж. Николай Найденов, докторант в кат. „ЕСЕО“ класиран с 3-те вина, с които участва: „Каберне Совиньон”, „Мерло” и „Пино ноар”.
Второ място – за старши преподавател Димитър Дяков от кат. ФВС
Трето място – за Анна Димова от СРП.
В категория бели вина:
Първо място – за доц. Божидар Дяков от кат. „КУТОЧВП“.
Второ място – за старши преподавател Иван Иванов, от кат. ФВС.
Трето място – за Ваня Колева от отдел БИО .
В категория розе:
Първо място – за старши преподавател Явор Несторов от кат. ФВС.
Зам.-ректор доц.Цена Мурзова връчва приза „розе”на доц. Несторов.
Второ място – за инж. Пламен Петров от кат „Елетроенергетика“.
Трето място – за Валерия Костова от кат. КУТОЧВП.
Председателят на журито д-р Калин Михов - във възхвала на качествата на първонаграденото червено вино.
Победителите получиха грамоти и награди, а всички останали участници – сертификати и символични подаръци. Честито и наздраве!
Асистент Пламена Янкова