ТУ-Варна, на празника на виното и любовта „ТРИФОН ЗАРЕЗАН”
- Детайли
- Категория: ТехнокулТУра ТехнокулТУра
- Публикувана на 14 Февруари 2018 14 Февруари 2018
Във виното е истината, твърди латинската мъдрост. Но в нашия университет истината е в това кои вина са най-истински. Търсим я за виното, произведено от наши преподаватели и административни служители. Във вътрешния ни конкурс за реколтата от гроздобер 2017 година участваха 28 лозаро-винари.
Професионалният празник на катедра „Растениевъдство”, създадена преди 11 години като профилираща за специалност „Агрономство”, от 7 години е посветен на нейния Дионисиев покровител Трифон Зарезан. А за трета година празникът събра при лозовите насаждения в опитното поле на катедрата академичния и административен състав на университета, заедно с неговото ръководство, със студенти, с гости. Съорганизатор на изявата, както и през предни години беше катедра „Физическо възпитание и спорт”.
И тъй като „лозето не иска молитва, а мотика”, като първо и най-важно действие за празника се проведе традиционното ритуално зарязване на лозите. „На две пъпки, на две пъпки!” – се чуваха съветите на ръководителя на „Растениевъдство” доц. Драгомир Пламенов към ректора проф. дн Росен Василев и към зам.-ректорите доц. Цена Мурзова и доц. Тошко Петров.
При лозите: доц. Мурзова, доц. Петров, доц. Пламенов, проф. Василев, ас.Янкова.
Председател на координационния съвет на Третия университетски конкурс за домашни вина по право бе Ректор Василев. В приветственото си обръщение към присъстващите организатори, производители и любители на виното (и другите гроздови напитки), той отбеляза особените заслуги на катедра „Растениевъдство”: на целия й състав и в частност на нейния ръководител доц. Пламенов за професионалното и кадрово развитие на катедрата. Предвидено е скорошно увеличение на площта на опитното поле с 3300 квадратни метра.
Като пожела успешно протичане на конкурса, ректор Василев не пропусна на посочи необходимостта от умерено ползване на божествената напитка.
Все в рамките на установената традиция, второто действие на празненството премина в салон на студентския стол на университета. Производителите бяха приготвили мостри от свои вина в половин литрови бутилки без отбелязани имена, за да може компетентното жури да определи безпристрастно качествата на пробите от трите категории вина – червено, бяло, розе. За да не останат съмнения за предопределеност на оценките, оценяващото жури беше сформирано от комисия извън университета в състав: председател – д-р Калин Михов, началник на Отделение по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Св. Марина"и членове: Григор Григоров – собственик на Винарска изба – Варна, Тихомир Трифонов – технолог на Винарска изба – Варна и д-р Емил Константинов – ортопед-травматолог в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.
Празнуване на „Трифон Зарезан”, разбира се, не би могло да стане без пълни чаши с вино и подобаващи мезета. Затова 28-те производители бяха предоставили на присъстващите любители в салона пълни до 2 литра бутилки със своите вина, върху които беше посочено авторството.
Всички празнуват, всички се веселят.
Докато течеше приятното изпробване на съдържанието на десетките бутилки, специалистката по лозите и вината от катедра „Растениевъдство” ас. Пламена Янкова информира за
лозовите насаждения от винени сортовете в опитното поле:
Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Димят, Пино ноар, Варненски мискет, Мускат отонел. Както и за десертните сортове: Хамбурски мискет, Болгар, Италия, Надежда, Велика, Дунав, Брестовица. Засадени са през 2011 година с високостеблени формирования „Мозер” и нискостеблени – „Гюйо”.
Повод за удовлетворение е, посочи асистентката, че възпитаници на катедрата се реализират в престижни български и международни земеделски компании като „Агрополихим”, BASF, SGS, Yara Bulgaria, КВС Агро България и др. Някои от студентите, подготвящи се лозарство и винопроизводство осъществяват мобилност по програмите Еразъм и Еразъм +, включително за аграрни изследвания в райони като Бордо – Франция, Тоскана – Италия.
Заедно с наздравиците, градусът на празничното настроение приповдигаше и университетската танцова формация „Усмивка”, която постепенно успя да увлече в ритмите си много от преподавателите. А междувременно комисията по оценяване приключи работата си за определяне на първа, втора и трета награда поотделно за червените, бели и розови вина. Критериите за това бяха показателите „вкус и хармония на вкуса” (12 точки), „аромат и финес” (5 точки), „цвят и бистрота (4 точки).
Дойде и мигът, когато комисията обяви тежката си дума за класирането на най-сполучливите домашни вина. Резултатите се оказаха изненада за всички. Абсолютен, но заслужил победител с първи места както в категорията червено вино, така и във вино розе, се оказа ас. д-р Даниела Спасова от катедра „Материалознание и технология на материалите”.
Абсолютната победителка д-р Спасова.
Изненадата за вай-доброто представяне идваше от факта, че бе трудно да си представиш как крехката млада преподавателка върти мотика между семейните лозови насъждения.
А ето и класираните на първите 3 места в трите категории.
Категория червени вина: I място – ас. д-р Даниела Спасова; II място – доц. Пламен Дичев; III място – експерт Красимира Момчилова
Категория бели вина: I място – библиограф Ваня Колева; II място – доц. Божидар Дяков; III място – проф.Ангел Димитров
Категория вина розе: I място – ас. д-р Даниела Спасова; II място – технически изпълнител Валерия Костова; III място – доц. д-р Свилен Стоянов
За отличените – сертификати, грамоти, предметни награди и…слава.
Всеки знае латинската сентенция „във виното е истината” (In vino veritas). Но малцина знаят, или не искат да знаят, целия текст на древната мъдрост: „във водата е здравето” (In aqua sanitas). Всъщност, истината е и в двете ценности, съчетани с основната – любовта.
Николай ЖЕКОВ