В ТУ-ВАРНА стартира изпълнението на проект  BG05M2OP001-2.01-0026 „Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ „Черноризец Храбър“ - Технически университет – Варна - Пловдивски университет „Паисий Хилендарски““ с бенефициент Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Проектът е  финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", BG05M2OP001-2.016, „Модернизация на висшите училища“, приоритетна ос „Образование и учене през целия живот“,  с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. Общата стойност на проекта е 1 498 758.36 лв. Периодът на изпълнение е от 8.11.2021 г. до 31.12.2023 г.

Партньори в този проект са три утвърдени университета в България, които са и значими за регионите, които обслужват. Всички университвети, които си партнират в проекта, притежават институционална акредитация и програмни акредитации на професионалните направления, в които провеждат обучение.

Асоциирани партньори на трите български университета са: Национален университет за дистанционно обучение – ИспанияУниверситет Жилина – СловакияУниверситет на Букурещ и Университет на КрайоваРумъния, също са акредитирани и притежаващи подписана харта за висше образование „Еразъм“.

Чрез създадената нова академична екосистема ще се постигне: повишаване на конкурентоспособността на висшето образование; въвеждането на иновативни технологии и „проблемно базирано“ обучение; ползването на споделени ресурси; създаване на условия за вътрешна мобилност; обмен на добри практики с български и чуждестранни университети.

 Новото образователно партньорство е иновативно, защото: 1. Е сътрудничество между частно и държавни висши училища с използване на споделени ресурси; 2. Е сътрудничество между университети от двата най-големи града в страната Варна и Пловдив при запазване на академичната им автономия; 3. Ще се създадат съвместни образователни програми в областта на техническите науки, завършващи с издаване на няколко дипломи.

Проектът ще се изпълнява с участието на студенти, докторанти, млади учени и академичен състав от професионални направления: „Технически науки“ – „Архитектура, строителство и геодезия“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“.

Очакваният резултат е две съвместни интердисциплинарни магистърски програми, завършващи със съвместни дипломи. Едната програма е в областта на зелената и синята индустрии с основна цел - обучение на технически кадри за екологосъобразни технологии, рециклиране и удължаване жизнения цикъл на продуктите, устойчиво развитие на морската екосистема и др. Втората интерсекторна програма е подчинена изцяло на дигитализацията и използването на дигиталните технологии в инженерните направления. Залегнало е изучаването и практическото приложение на 3D-технологиите, визуализацията на данни и процеси, виртуалната реалност, адитивни технологии и др., които са основни компоненти на Industry 4.0 и цифровизираното производство, разработване на електронни образователни ресурси, вкл. и лаборатории за виртуална реалност и адитивни технологии, за обучението на инженерни кадри;

Проектът предвижда и:

повишаване на езиковите и дигитални умения на академичния състав;

- обучение и развиване на меки умения при студентите, специализации и мобилности на студенти, докторанти, млади учени и академичен състав;

- създаване на обща мрежа от университетски кариерни центрове;

- провеждане на краткосрочни специализации и мобилности в асоциираните партньори на студенти, докторанти, млади учени и академичен състав.


 

 

https://bnr.bg/varna/post/101568995/vsu-chernorizec-hrabar-tu-varna-i-plovdivskiat-universitet-sazdavat-savmestni-magistarski-programi