Технически университет – Варна бе домакин на семинар „Анализ на състоянието на Варненското езеро и перспективите за постигане на устойчивост“, който се състоя на 25.03.2022 г. Събитието събра на полето на научното обсъждане представители на академичната общност, държавната и местната власт, представители на бизнес организациите във Варна.

Форумът беше открит от проф. д-р инж. Тодор Ганчев, зам. ректор по научната дейност в ТУ-Варна и ръководител на проекта „BG14MFOP001-6.004 Повишаване на знанията за състоянието на морската среда“, финансиран от Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. Той сподели с присъстващите идеята за дискусия по перспективите и решенията за бъдещето и качеството на живот в нашия град, свързано с повишаване на знанията за Варненското езеро и проблемите му.

Инж. Иван Добрев от „Хидро мап“ презентира резултатите от изпълнението на Дейност 1: “Хидрография, химически и структурен анализ за избрани зони във Варненско езеро”, основно отнасящи се до проучвания на дъното в района на каналите, които свързват езерото с Варненския залив, и на село Казашко. По повод поднесаната информация проф. Ганчев сподели, че „резултатите от проекта всъщност са повод да мислим за бъдещето и ако сега не бъдат взети никакви мерки до 5-10 години нещата ще деградират и може да се стигне до най-неприятния вариант – езерото да стане неизползваемо“. Според него, ако бъдат взети мерки навреме, след няколко години ситуацията ще бъде качествено различна и ще могат да бъдат реализирани различни бизнес възможности – от отглеждане на аквакултури до изграждане на туристически атракции“. Той предложи е да бъдат създадени работни групи, които да разработят проекти за почистването на езерото като „пари могат да бъдат осигурени чрез европейските финансови програми“.

Срещата протече в дискусия и споделяне на идеи и възможности за кандидатстване по европейски проекти за финансиране на дейности за подобряване на ситуацията с Варненското езеро. В обсъждането се включиха представители на Общински съвет Варна, Държавно предприятие пристанищна инфраструктура, Басейнова дирекция, РЗИ, ИМСТЦХА „Акад. Ангел Балевски“, Българска морска камара, както и представители на бизнес средите от региона. Събитието продължи с коктейл, където всички присъстващи имаха възможност да обменят контакти, опит и да планират бъдещи инициативи.