Тази есен за първи път в историята на изложението в Пловдив беше обособена СтартЪп зона за млади изобретатели и предприемачи.
По покана на организаторите и студенти от Технически университет – Варна представиха проектите си на самостоятелен щанд на Международния технически панаир в Пловдив. Разработките, които демонстрираха младите варненски изобретатели от две учебни компании – „Електрон ТУ“ и „Котера“.
По време на форума в Пловдив щандът на студентите от ТУ - Варна беше посетен и от министъра на образованието – Меглена Кунева, която даде много висока оценка за работата както на студентите, така и на преподавателите с младите изобретатели.
Варненските студенти привлякоха вниманието на специалисти и инвеститори още през месец юни т.г. на най-големия младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, организиран от „Джуниър Ачийвмънт -  България“. Там признанието за „Електрон ТУ“ дойде с наградата на „София Тех Парк“ в категорията „Технологии и иновации“, а „Котера“ получи специалната награда на компанията Progress. Разработките на двете студентски компании се вписаха отлично и в общата атмосфера на изложението Есен 2016 в Пловдив с основни акценти авангардните смарт технологии и иновации.
Екипът на четиримата третокурсници от специалност „Компютърни системи и технологии“ - Николай Михалев, Иван Петров, Реджеп Осман и Стоян Стоянов - „Електрон ТУ“ разработва технически решения и софтуерни и хардуерни продукти в областта на възобновяемите енергийни източници. Техният проект „Електронизация на възобновяеми енергийни източници“ предизвика отново голям интерес и на Пловдивския панаир, а действащият прототип на подвижен соларен панел с иновативен подход при сензорно следене на слънцето се превърна в хит в Палата 10 в Панаирното градче, сподели след завръщането във Варна техният преподавател и ръководител - доц. д-р инж. Слава Йорданова.
„Котера“ - Теодора Тотева, Кольо Димов, Радослав Монов и Радослав Янков, другата учебна компания от ТУ-Варна, залага на нови решения и продукти в областта на селското стопанство. Техният проект представлява онлайн платформа за следене в реално време на работните показатели в автоматизирани производствени парници.
Като свое най-голямо предимство за успешно представяне пред конкурентите в СтартЪп зоната на най-престижното технологично изложение на Балканите, студентите оценяват възможността да покажат действащи модели на своите проекти, тествани в лабораторни условия, и да демонстрират в реално време техните възможности и предимства.
Участието на панаира в Пловдив е сбъдната мечта, огромен опит, признание и изключително мотивиращо преживяване - споделиха бъдещите инженери при срещата си с ръководството на ТУ – Варна след изложението.
 
Не закъсняха и офертите от страна на бизнеса за внедряване на разработките в индустрията. В тази посока ректорът на ТУ - Варна, професор Росен Василев, отново обеща сериозна подкрепа на студентите за реализация на проектите.