Технически университет – Варна има традиционно много добри и дългосрочни партньрства с образователни и научни институции от Украйна и продължава да разширява списъка и направленията на сътрудничество.

Нов договор регламентира рамката за съвместна работа между ТУ – Варна и Първомайския политехнически институт към Националния университет по корабостроене „Адмирал Степан Макаров“ (НУК) в гр. Първомайск, Украйна. Споразумението подписаха във Варна проф. д-р инж. Росен Василев - ректор на Техническия университет, и доц. к.т.н. инж. Сергей Доценко – директор на Първомайския политехнически институт (ППИ). Сътрудничеството ще се осъществява под различни форми, включително обмен на преподаватели, съвместни изследвания, публикации и разработване на нормативни документи, семинари, конференции, ръководство на дипломни проекти и дисертации. Висшите училища ще разчитат за финансиране на съвместните проекти на собствени средства и на програми и организации, които подкрепят международното сътрудничество.

Договорът е сключен за период от шест години и предвижда в период от три месеца след подписването да бъде изготвен оперативен план за дейностите през първата година. Планирането започна още при посещението на украинските партньори във Варна и ще приключи през месец март, когато представители на ТУ - Варна ще посетят политехническия институт в град Първомайск. Гостите от Украйна – Сергей Доценко и неговият заместник – Александър Шостак, участваха в няколко работни срещи, получаха покана и с готовност заявиха участие в някои от основните събития в ТУ – Варна през 2017 година.

От ляво надясно: Доц. Сергей Доценко, проф. Христо Скулев, доц. Христо Крачунов, доц. Александър Шостак

Договорена е реализацията на студентска и преподавателска мобилност във връзка с юбилейния научен конгрес, посветен на 55 години от основаването на ТУ – Варна и участие на украински колеги в Месеца на науката през октомври 2017.

Предстои и обмен по време на няколко международни научно-практически конференции във Варна. Първата е от 15 до 17 юни и е организирана от катедра „Транспортна техника и технологии“. От 25 до 30 юни катедра „Екология“ ще бъде домакин на международния форум „Устойчиво развитие на производствени системи и индустриални зони“, а през месец септември катедра „Енергетика“ при ТУ - Варна ще проведе МНПК „Топло и електроенергетика“.

По-рано – през месец май т.г., български студенти и преподаватели са поканени в град Николаев, Украйна, за участие в конференция, организирана от Катедра „Двигатели с вътрешно горене“  на ППИ към НУК „Адм. Макаров“.

Потомствени българи от областите Николаевска и Кировоградска в  Украйна се интересуват от възможностите за образование на своите деца в Технически университет – Варна, споделиха още гостите и изразиха своята готовност да сътрудничат при информирането и записването на студенти от тези райони в ТУ – Варна. Ръководството на ППИ ще съдейства за подновяване на партньорството и подписване на нов договор с Националния университет по корабостроене „Адмирал Макаров“, Украйна. Предстои да бъдат разгледани и възможностите, които предоставя т.нар. образователен франчайз, регламентиран с измененията в закона за висшето образование. Сътрудничеството в образователната сфера между ТУ – Варна и ППИ – Първомайск включва и съвместно разработване на нови учебни планове за обучение във Варна на украински студенти в ОКС „бакалавър“ и „магистър“, осигуряване на прием и условия за обучение и получавен на българска диплома по-конкретно за специалностите „Транспортна техника и технологии“ и „Технология на машиностроителните материали“ на първия етап.

Първомайск е един от най-големите индустриални центрове в Николайвска област в Украйна. Градът е разположен в пресечната точка на две реки – Южен Буг и Синюха. Основните сектори на икономиката на града са машиностроенето, леката промишленост, хранително-вкусовата промишленост и преработвателната индустрия. Днес Первомайск също така е културно-образователният център на  северната част на Николаевска област с няколко висши училища, сред които лидер е Националният университет по корабостроене „Адм. С. О. Макаров“. Подготовката на специалисти с висше образование започва през 1961 година, когато в града е създаден Общотехнически факултет към Одеския технологичен институт по хладилна промишленост. Правоприемник на този факултет е днешният Първомайски политехнически институт.

Името и структурата на института са се променяли през последните 50 години, но направлението се запазва ниезменно – подготовка на инженерно-икономически кадри за промишлеността в региона. Днес ППИ е единственото висше училище в региона, на което е присвоено ІІІ ниво на акредитация (бел. - висше училище, което обучава в степени „специалист“, „бакалавър“ и също така по определени специалности – „магистър“). Първомайският политехнически институт е разположен в два учебни корпуса, разполага с модерен учебно-лабораторен комплекс, 11 специализирани компютърни зали, четири учебно-производствени работилници, спортна, тренажорна и актова зала, стрелбище, спортна площадка, благоустроено общежитие със 150 места, столова и медицински кабинет. Подготовката на специалистите се осъществява в направленията „Инженерна механика“, „Машиностроене“, „Топлоенергетика“, „Икономика на предприятието“, „Счетоводство и одити се финансира от държавния бюджет. В момента се обучават 1050 студенти. Основните структерни подразделения на ППИ са двата факултета: инженерно-икономически и машиностроителен.

Източници: официален сайт на института: http://www.ppi.net.ua/,  уеб страница на Националния корабостроителен университет: http://www.nuos.edu.ua/ .