В опитното поле на катедра „Растениевъдство” беше „посята” нова университетска традиция

За пети пореден път катедрата отбеляза като свой професионален празник деня на свети мъченик Трифон. Но за първи път той беше отпразнуван с общоуниверситетски конкурс за домашно произведени вина от преподаватели и служители, чието хоби е копането, пръскането, рязането при отглеждане на лозови насаждения.
И тъй като „Във виното е истината”, десетки любители от катедри и факултети уважиха тази обичана от всички истина, за да й се насладят, изпробвайки интегралните й вкусови качества. Видим резултат от усилията им бе всеобщото добро настроение, гаранция за нови успехи на академичния и прочие състав.

По повелите на винарската традиция стопани и гости трябваше да зарежат по три лозници и да ги облеят с вино, за да се плодят лозите и овошките. В опитното поле на растениевъдите първи пристъпиха с бъклица и ножици в ръце, а след това се окичиха с венци от лозови пръчки зам.-ректорът доц. Тошко Петров, пом.-ректорът Иван Русев, ръководителят на катедрата доц. Драгомир Пламенов и създателят на опитното поле доц. Нечо Нанков.


Доц. Нанков обяснява на доц. Пламенов, пом.-ректор Русев и зам.-ректор Петров (от ляво надясно) правилата на резетбата.

„Пожелавам на хората от катедрата да обработват опитното си поле с такова усърдие – обърна се към присъстващите пом.-ректор Русев, – че от следващата година да започнем да произвеждаме наше собствено вино и то да стане запазена марка на университета. Надявам се в това полезно дело да участват и съорганизаторите на днешното събитие от катедра „Физическо възпитание и спорт”, чиито яки момчета могат да бъдат особено полезни.”
След тази тържествена част от ритуала традицията отправи присъстващите към дионисиевата част на празника – вино и мезета, танци и песни. В студентския клуб „Модера” вече чакаха поставени върху широка маса 35-те винени проби за конкурсна дегустация. Вината бяха предварително и тайно налети в еднотипни пластмасови бутилки, със засекретена от обвивно фолио номерация на домашните им майстори.
Развълнувани какви ще са оценките на журито, в близост бяха насядали 24-те участници в конкурсната надпревара, творци на божествената течност. Публиката, изпълнила до предел залата на клуба, също се вълнуваше кога най-накрая най-добрите вина на винотворците ще стигнат и до нейните маси, класирани от компетентното жури. А в него наред с университетските капацитети пом.-ректор Иван Русев, председател на журито, и доц. Драгомир Пламенов се открояваше и вдъхваше увереност за безкористна класация професионалният винопроизводител, главен технолог на Винарска изба – Варна, енологът инж. Тихомир Трифонов. Доказан авторитет в своята област, той разясни

правилата за оценка на ароматните и вкусовите характеристики на вината


Конкурсното жури: Русев, Пламенов, Трифонов (отляво надясно).

Изпитванията във винарски изби и изложения се извършват по 3 показателя: цвят и бистрота; аромат и финес; вкус и хармония на вкуса. Най-високо оценяван по 20-балната точкова система е вкусът на виното – 12 точки, на второ място са поставени ароматът и финесът – 5 точки, а на трето място цветът и бистротата – 3 точки.
Същите изисквания изпълни с похвално старание за 35-те университетски проби и нашето жури в „Модера”. То отся първо вината на баш майсторите, отстранявайки онези проби, чиито създатели все още има какво да учат в занаята.
За радост на присъстващите традицията включваше и други ритуални изисквания след зарязването – добро пийване и хапване. Тя започна да се изпълнява още по време на конкурсното оценяване, макар с купешко вино като начало. Колкото до мезетата, спазено беше само изискването за прясна домашна пита. Липсваше традиционната за Трифоновден варена кокошка, пълнена с ориз, но в съзвучие с новото време академичното ръководство беше благословило добра кетърингова подложка.

Класирането за бели, розе и червени вина:

Бели вина: I място – гл. ас. Ярослав Аргиров; II място – библиотекар Ваня Колева; III място – ст. преп. Иван Иванов. Вина „розе”: I място – проф. Пламен Дичев; II място – доц. Георги Антонов; III място – служител Янчо Георгиев. Червени вина: I място – проф. Николай Ников; II място – докторант Николай Найденов; III място – гл.ас Ярослав Аргиров .


На удостоените с призовите места бяха раздадени грамоти и награди при „бурни и нестихващи аплодисменти”.


Двама професори (и във винопроизводството). С първи награди за „розе” – Пламен Дичев и за червено вино –Николай Ников (и двамата вдясно на снимките).

За чест на присъстващите никой не се оказа подвластен на народната поговорка, че „В бъчвата виното кротува, а в човека лудува”. Венец на чудесния празник станаха танците, хората, а и онова витално стихче за виното и любовта, което един от преподавателите изрецитира на колегите си:
Отдавна на земята е признато,
че от стари и божествени вина
най-хубаво е виното, когато
мъжът го пие с влюбена жена.

Несъмнено колегата вече превключваше към другия празник за деня – празника на влюбените Свети Валентин. Със сигурност щяха да го последват и други.

Николай ЖЕКОВ