Професор Аренд Рьолинк от Istituto Europeo di dezing пред студенти от катедра „Индустриален дизайн” на ТУ – Варна

Внушителна студентска аудитория от дизайнерската ни катедра имаше добрата възможност да се запознае с най-реномирания в Европа институт за мода, дизайн и визуални изкуства и комуникации. Презентацията му би могла да бъде в помощ на студентите при професионалната им квалификация и реализация. Присъстващите се информираха за по-директни пътища за усвояване на световния дизайнерски опит в Италия, водеща страна в областта на модата. Освен знания там те биха могли да създават полезни контакти, да правят своя избор за бъдещи решения и проекти.


Проф. Рьолинк пред нашите дизайнери.

С какво е привлекателен италианският „Институто Еуропео ди дизайн”?

Представи го мениджърът му за Европа г-н Андрея Фостър. Институтът, с основна база в Милано, разполага с бази и в Рим, Торино, Венеция, Мадрид, Барселона, Сао Пауло. В обучението на студентите участват с каквото е необходимо и следят за развитието им множество компании, между които „Макс мара”, „Армани”, „Канон”, БМВ, „Хитачи”, „Ферре”, „Филипс”, „Хюлет Пакард” т.н.
Представляват интерес едногодишните специализации в института с преподаване на английски и италиански. По същество те са магистърски програми според индивидуалните предпочитания за профилиране. Могат да допринесат за директна връзка с някоя от партньорските компании в съответния бранш, тъй като някои от проектите, по които се работи в института, са тяхно задание.
Наред с основното обучение се предлагат и летни професионални курсове в областите архитектура, дизайн, мода, комуникации, мениджмънт на луксозни стоки.

Лекцията в стил „семинар” на професор Аренд Рьолинк

се оказа иновативно, до голяма степен артистично изложение, целящо да провокира творческото мислене на студентите. Да се стремят да бъдат различни в мисленето и в представянето на идеите си. Да не робуват на представите, примерно, че най-пряката връзка между точките А и Б е пряката линия. Защото в някои случаи може да е по-добре тя да е вълнообразна. Не бива да има само една гледна точка за фактите и данните – студентът може да предложи различно от преподавателя виждане.
Разчупеното поведение на професора създаде движение на идеи от него към аудиторията и обратно. В залата се получи своего рода жива интеракция с двустранни въпроси и отговори на английски език. Нямаше строго определена тема, а по-скоро широк кръг разсъждения за проектирането, когато се ражда ново постижение при подходящата творческа нагласа за това. Така чрез лекционно-семинарното общуване аудиторията оживя, студентите усвояваха знания и се забавляваха. Неслучайно повечето от тях същата вечер посетиха и лекцията на проф. Рьолинк в хотел „Голдън Тюлип”.

Презентацията на „Институто Еуропео ди дизайн” в университета беше осъществена чрез отправената ни покана от страна на българската агенция за образование в чужбина „Скай Лайнс”. Нейните правомощия са да подпомага договорните процедури за студентски обмен.
Творческият семинар с италианския институт би могъл да бъде последван от представяне пред наша аудитория и на други реномирани европейски висши учебни заведения.

Николай ЖЕКОВ