Ректорът на Технически университет – Варна, проф. д-р Драгомир Пламенов, официално подписа меморандум за партньорство по проекта GEN I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ, който обединява бизнеса и три висши учебни заведения – Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Споразумението беше подписано от главния изпълнителен директор на Schwartz IT България Михаил Петров, ректорите на Икономическия и Техническия университет – проф. Евгени Станимиров и проф. Драгомир Пламенов, както и от декана на факултет „Навигационен“ във Военноморското училище – кап. I ранг проф. д-р Недко Димитров.

Програмата, която се провежда за първи път в България, има за цел да създаде мултидисциплинарни екипи от студенти, които ще работят по реални бизнес задачи под менторството на водещи специалисти от индустрията. GEN I стартира благодарение на сътрудничеството между Schwarz IT България, Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Програмата се провежда под патронажа на кмета на Община Варна – Благомир Коцев. Официалното ѝ представяне пред студентите се състоя на 2 октомври в Икономически университет – Варна, като сред вдъхновяващите лектори бяха Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа (2023 г.), основател на The Edge и председател на Junior Achievement, Георги Ненов – създател и водещ на подкаста "Свръхчовекът с Георги Ненов", и арх. Дора Иванова – основател и управител на фондация "Проект Бузлуджа".

„Подкрепата на Технически университет – Варна за тази съвместна програма е категорично доказателство за нашата решителност и ангажираност към бъдещето на иновациите и професионалното развитие на студентите във Варна. Партньорството с GEN-I предоставя на младите хора изключителната възможност да се развиват в екипна среда, да усвояват ключови умения и да отговорят на новите предизвикателства, които съвременният бизнес поставя пред тях," заяви ректорът проф. д-р Драгомир Пламенов.

Кандидатстването за пилотното издание на програмата GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ е отворено за студентите от всички специалности на трите висши училища във Варна до 16 октомври. Желаещите да се включат трябва да попълнят онлайн формуляр. Заниманията за одобрените 25 кандидати ще се провеждат в рамките на есенния семестър и ще продължат до януари 2025 г. Те ще бъдат разделени в пет отбора с представителство на петима студенти с различен профил. Екипите ще получат конкретна и реална бизнес задача от водещи ритейл компании (Kaufland и Lidl), по която ще работят заедно с ментори-практици със сериозен опит в областта на търговията, IT технологиите, предприемачеството и стартъп екосистемите. В процеса студентите ще се научат да използват инструменти като разработване на дизайн изследване, потребителски персони, прозрения, техники за брейнсторминг, прототипиране, бизнес канава, питч дек, умения за презентиране и др.

Всички успешно преминали през пилотното издание на GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ ще придобият сертификат от програмата за усвоени умения и знания по методологията Дизайн мислене. За периода на програмата участниците ще получат индивидуални стипендии на стойност 450 лева. За най-добре представилите се отбори е осигурено допълнително финансиране и подкрепа, с които ще могат да продължат своята работа по проекта.