В съответствие със ЗРАСРБ и Правилника за условията и реда за заемане на академични длъжности в Технически университет – Варна, на 2 октомври 2024 г. в зала 301Е на Технически университет – Варна бяха изнесени 2 публични академични лекции пред академичната общност на университета. Лекторите доц. д-р инж. Живко Жеков и проф. д-р инж. Никола Николов представиха на вниманието на присъстващите интересни аспекти от своята научно-изследователска работа.

Доц. д-р инж. Живко Жеков изнесе лекция на тема „Интелигентно управление на електромеханични системи“. Той представи основните акценти в своите научни изследвания, свързани с интелигентни системи за управление, базирани на важни  характеристики на човешката интелигентност, като адаптиране, наблюдение, оценяване и т.н. Доц. Жеков запозна аудиторията с разработените от него симулационни модели, свързани с невронно управление на електромеханични системи. Той представи модели за управление на асинхронно задвижване и  за управление на двуставен планарен робот. 

Проф. д-р инж. Никола Николов изнесе лекция на тема “Управление на технологични процеси с регулатори на състоянието и морска роботика“. Проф. Николов представи основните направления на изследователската си работа: „Управление на технологични процеси с дискретни регулатори на състоянието“ и „Морска роботика“. Той запозна аудиторията с резултатите от научните си изследвания върху регулаторите на състоянието и представи различни модели на управляващи структури и тяхното въздействие върху управляваните процеси. Във втората част на своята лекция проф. Николов представи резултатите от работата си като ръководител на Секции L11-S3: „Морска роботика“ по Проект BG05М2OP001-1.001-0008 „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, в който заедно със секция L4-S4 „Енергийно ефективен електрически транспорт“ - ръководена от доц. Валентин Гюров, Технически университет – Варна участва като партньор. Особен интерес предизвика представянето на изградената в рамките на проекта инфраструктура на Морски роботизиран комплекс, състояща се от изследователска лаборатория, морски робот за дълбочина 250 м, интелигентен подводен робот тип дрон, надводна платформа, акустичен модем, буй от системата за подводна локация и позициониране и плавателно средство – транспортьор и спускател на морски роботи.   

След всяка от лекциите, присъстващите преподаватели активно участваха в състоялите се дискусии. Обсъжданията включваха както технически, така и практически аспекти на представените теми.