И днес, въпреки рекордно ниските температури и обилния снеговалеж, Технически университет – Варна посрещна студентите, преподавателите и служителите с отлично почистени пешеходни и автомобилни алеи и паркинги и добре отоплен. Почистването със специализирана техника започна в 5 часа сутринта и приключи точно три часа по-късно като изпревари началото на работния ден във висшето училище. Учебните занятия на студентите задочно обучение протичат нормално. По график се провежда и зимната изпитна сесия за колегите им от редовна форма на обучение.

ТУ - Варна е най-големият като материално-техническа база университет в града. Почистването и обработването на 200 декара площ със собствени средства е сериозно предизвикателство, както и отоплението на 12 сгради и осигуряване на добри и здравословни условия за близо 7000 души ежедневно. „Всичко е въпрос на предварително планиране и добра координация между отделните звена, особено при извънредни условия“, споделя помощник-ректорът на ТУ – Варна, инж. Иван Русев. „В бюджета на университета предварително са заложени финансови средства за почистване и обезопасяване при зимни условия“ – продължава инженер Русев.  „Още през есента закупихме необходимите химически препарати, сол и пясък. Почистването на стълбищните площадки и входовете се извършва от портиерите и служителите от сектор „Чистота“ и засега се справяме много добре без да е необходима помощ отвън. Всички контролно-пропусквателни пунктове на университета разполагат със специални уреди за разбиване на лед и лопати, а хората са инструктирани, включително съгласно изискванията за безопасен труд. Снегопочистването и обработката на алеите и петте паркинга с над 500 паркоместа възлагаме на външни фирми, които разполагат с подходяща техника. Практиката досега е да ги наемаме при необходимост, но от 2018 година услугата вече ще е включена към дейностите, които се възлагат с обществена поръчка, тъй като опитът от последните два зимни сезона показва, че е задължителна и е добре да е предварително договорена.“

Инж. Русев допълва още, че всички дерета и канали за дъждовна вода на територията на ТУ – Варна са почистени основно през месец ноември като подготовка за зимния сезон от работници на Община Варна и с помощта на университета. Отоплителната централа е газифицирана и работи нормално в денонощен режим. Централата обслужва ТУ – Варна и УМБАЛ „Света Марина“. Аудиториите и лабораториите в университета функционират пълноценно, отоплени са, съгласно хигиенните изисквания. Без проблеми работят и локалните съоръжения на газ за отопление и топла вода в двете общежития, недалеч от кампуса на ТУ - Варна. В момента там са настанени около 1000 студенти. Технологичният колеж в Добрич към ТУ – Варна също работи нормално, въпреки усложнената обстановка в Добричка област. Учебните занятия и изпитите там се провеждат по график.

Паркът на ТУ – Варна е любимо място на семействата от кв. „Левски“ за разходка, почивка и игри с децата и в януарските студове – искрящо бялата снежна покривка и тишината сред половинвековните борове създават красива илюзия за планински пейзаж съвсем близо до морския бряг. Едно наистина гостоприемно снежно царство в сърцето на големия град!

bwd  Снимка 1/20  fwd