В зала 114 на Машинния факултет бъдещето направи заявка, че много от най-смелите ни надежди могат да станат реалност още в наши дни. В това ни увериха 96 ученици от 22 училищни отбора в състав от 3 до 6 младежи и девойки от Х, ХI и ХII класове на варненски професионални гимназии и гимназии от Русе, Казанлък, Добрич.
          Преди да защитят бизнес идеите си пред компетентното жури в състав от преподаватели на катедрата на университета, от представители на бизнеса и спонсори, учениците бяха организирали свои представителни щандове във фоайето на факултета, за да запознават журналисти и любопитни с идейните си проекти за бъдещи реализации.

           Най-ценното се оказа, че учениците не само бяха повярвали в идеите си, но знаеха и пътищата за осъществяването им. Младежкото въображение и фантазия се бяха оказали важно тяхно оръжие, при това в повечето случаи съчетано с обективните реалности.
          Първата награда журито присъди на отбор от варненската Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”. Шестте момчета, регистрирали ученическата си фирма „Рийд”  не само бяха осмислили в детайли идейния си проект, но вече го и осъществяваха в начална фаза,  с крайната цел да създават специален фундамент,   ползван за целите на 3D принтирането. А той се създава от капачките на пластмасови бутилки, заради специфичната им структура. Момчетата са си дали сметка, че най-много пластмасови бутилки се ползват и изхвърлят в училищата. И за да ги събират,  окачили в гимназията си 2 метални ринга със закрепени под тях чували, чрез които вече са събрали и съответно получили пари за 40 кг пластмаса,   иначе   отнасяни в сметището.
           С подписан договор със сметосъбираща фирма, за събраните бутилки (но без капачките им), и с получаваните от това средства, момчетата разчитат скоро да закупят специална машина, която извлича от капачките 3D нишката за принтиране. Нишката е много скъп консуматив, и за да пробият на пазара, те замислят да я продават на по-приемливи цени. Средствата ще могат да инвестират за разширяването на проекта, а най-срочната им задача е да поставят рингове с чували и в други училища. „За разлика от някои други страни, у нас 97 на сто от пластмасата  отива на сметищата и замърсява почти необратимо природата, вместо да се рециклира и ползва – възмущават се авторите на проекта Стоян Джогов, Георги Бербенков, Антони Хадживеличков, Радослав Маринов и Стефан Дилков.”

Отборът първенец от Математическата гимназия.

            Втората награда е за вторият проект на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в гр. Казанлък, водени от директора й Дечко Пейчинов и учителката Петя Гайкова. Ученичките Габриела Йорданов и Зорница Маринова предвиждат пестене на хартия при принтирането на документи. Когато са допускани грешки в тях, след коригирането им няма да се препечатва текстът на нови листа, а отново ще се ползват началните.
            Интерес предизвика и първия проект  на същата гимназията с участници Валентин Златанов и Слави Андреев, но не бе класиран в първата тройка награди. Той предвижда да се подава чист въздух на пътуващите в обществения транспорт чрез съответна адаптивна система. Воден филтър ще обира мръсните частици и ще вкарва чист въздух в автобусите. Поставени в тях датчици ще дават индикация както  за нивото на замърсяването, така и за броя на пътниците, като по този начин ще се определя колко  чист въздух трябва да се вкарва в превозното средство.

Учителите и учениците от Казанлък.

            Третата награда отличи 2 отбора от варненската Търговска гимназия „Г.С. Раковски”. Борис Бонев, Владислав Стефанов и Жулияна  Христова имат идеята да създадат сайт, който да осъществява необходимото взаимодействие между земеделски работници и пчелари, за да бъде прекратено пагубното измиране на пчелни семейства поради прекомерното пръскане на посевите с пестициди. Дронове, съоръжени с мултиспектрални камери, ще  следят спазването на закона в това отношение.

Първият отбор на Варненска търговска гимназия.

            Вторият награден отбор на гимназията включва Данил Ушев, Габриела Видева, Теодора Костурова, Момчил Танев и Александър Харбов с идеята за мобилното приложение VIzoo „Нека направим разходката приключение”. Чрез приложението е възможно да се разглеждат забележителностите на Варна.
           Всички представени проекти на екипите – кои с по-далечен прицел във времето, кои по-реални за изпълнение днес – заслужаваха внимание. Като например за космически хотел „Сънлайт” с басейн, кръжащ на орбита около земята, за хотел с отсядащи домашни любимци заедно със собствениците им, но в отделни корпуси, за   роботизирана ръка с функция да пише на клавиатура и т.н.
            Особено впечатлени бяха и присъстващите на състезанието гости, сред които   зам.областния управител на Варненска област Кристиян Богоев, представителят на Варненска търговско-индустриална камара Божил Божилов, изпълнителният директор на Варненска търговска камара Огнян Спасов, финансовият анализатор Сияна Нейчева на АД „Скай К” – главен спонсор на състезанието. Много вдъхновяващо за работата на учениците беше заявлението на управителя на фирма „Изолации” ЕООД Светослав Жеков, че дружеството би финансирало три от участващите екипи, ако   доразвият успешно идеите си. Номинирани бяха „Проектиране и създаване на софтуерен и хардуерен „ Electric Cost Mobile” на отбора от ПГИ „Д-р Иван Богоров”; „Мобилно приложение VIzoo „Нека направим разходката приключение” на ВТГ „Г.С.Раковски” и проектът D-Eye, също на ВТГ „Г.С.Раковски”, посредством  който             диабетиците вместо постоянно да  измерват нивото на кръвната си захар чрез  боцкането с игли за вземане на кръв,   това да става посредством показанията на очната им течност. Така ще могат да следят данните си по всяко време чрез приложения в таблети, мобилни телефони, компютри.

            Ръководителката на катедра „Индустриален мениджмънт” доц. д-р инж. Таня Панайотова зарадва участващите млади таланти със съобщението, че с получените грамоти за участието си, биха могли да се обучават в катедрата без кандидатстудентски изпити. Ще имат възможност да кандидатстват за европейски стипендии, за стипендии при особени постижения и отличен успех.
           При обучението си в сп. „Индустриален мениджмънт”, бъдещите студенти ще съчетават модерното инженерно образование със задълбочени и комплексни знания в областта на икономиката и управлението на индустриални предприятия. Професионалната квалификация „инженер - мениджър” ще им даде изключителни възможности при реализацията на пазара на труда като мениджъри на малки и средни предприятия от индустрията и услугите. Ще могат да станат експерти, бизнес анализатори, ръководители на регионални и национални институции от публичната власт .
            Бъдещето се показа с днешна дата за умните, трудолюбивите, предприемчивите. На добър път, млади таланти!

 

                                                                                                          Николай ЖЕКОВ