Университетът, и бъдещето на комуникационните микролентови антени

            Постигна ли вече светът предела на възможностите си за предаване на информация? Какво повече от телекомуникациите, от смартфоните ни за лесна връзка на всеки с всеки?  
            Един от учените по света, занимаващи се с изследвания в тази област, който би могъл да  даде верния отговор за информационното ни бъдеще, е преподавателят в катедра „Комуникационна техника и технологии” на нашия университет, гл. асистент, д-р Георги Червенков. Неговият научен ръководител с натрупан дългогодишен опит (вече в пенсионна възраст), учен с десетки публикации в световни списания с импакт фактор
, доц. д-р Георги Киров, е другата важна съставна част от научния тандем.   

Д-р Червенков в безеховата камера на катедрата, пред офсетна огледална параболична aнтена.

            Двамата изследователи не само знаят какво предстои в света на комуникациите, а и участват в издигането им на по-високо равнище. Известни са  доказателствата за световната значимост на  едно научно постижение – издаденият му патент от патентното ведомство на дадена страна, респективно Европейското патентно ведомство и други съответстващи чуждестранни институции.

         Издадените патенти на двамата наши учени от Патентното ведомство на България са три на брой само за 2016 г.

           Всички са за последователно  усъвършенстване на микролентовите антени, които   са основен елемент на съвременните радиокомуникационни системи и са най-динамично развиващата се област в антенната техника и технологии през последните три десетилетия. Четвърти патент за 2016 г. на ТУ – Варна е дело на доц. д-р Никола Петров и неговият дипломант Станислав Ванков. За сравнение – през 2016 г. Патентното ведомство на страната е издало 6 патента на всички български университети, от които  4 са на ТУ-Варна, 1 на ТУ-София и 1 на ХТМУ-София. А на Българската академия на науките, с нейните  над 40 научни института, за същата година са издадени 5 патента.
            Първата си заявка за патент д-р Червенков подава през 2009 г., само 7 месеца след като започва работа по докторската си дисертация в университета. Наименованието на патента е „Микролентова къса антена с обратно излъчване с процепно възбуждане”. Преди това, при следването си във Военната академия във В. Търново, той разработва дипломен проект в областта на антенната техника – „Антенна решетка за GSM базова станция”. Пристрастието на Червенков към усъвършенстването на антените е породено още от ученическите години като радиолюбител в механотехникум. Тогава изработва самостоятелно любителска радиостанция, която е действаща и до днес (опознавателен знак LZ2GC).
             А антените са в  основата на всички съвременни радиокомуникационни системи. Младият учен си е поставил за цел изключително амбиционната задача – създаването на антена, която да замени тази на Булсатком, като при това да бъде плоска, тънка, с по-малки размери и да е естетична с оглед  поставянето й върху фасади на сгради.
             Неоценимо научно и административно съдействие още  от първата патентна заявка  оказва научният ръководител на д-р Червенков, доц. Георги Киров,  (самият той автор на патенти в същата област), и съавтор в някои от разработките на младия си колега.

                    Практическият принос на двамата учени  е с извънредно високи измерения

 и е многообхватен, включително за ползване в спътниковите системи, в радионавигационните системи на кораби, при радиорелейните станции, при радиоастрономичните и метеорологични антени, при сигнално-охранителните системи. Могат да се ползват за различни честотни обхвати, за вграждане в по-сложни   конструкции и пр.
            Вторият издаден патент „Микровълнова къса антена с обратно излъчване с  многослоен печатен периферен екран” позволява множество малки къси антени да съставят голяма с формат А-4, която да е еквивалент на тази на Булсатком.
            Всеки следващ патент доразвива първоначалните идеи. Особено любопитно за по-широката публика е постигнатото с третия патент „Антенна решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване”. Чрез него патентната антена може да се прикрепва към външната плоскост на таблет за репортерски цели. Когато журналистът е на събитие, директно с таблета си може да се включва на спътникова комуникация, вместо да ползва досегашната апаратура в придружаващ го микробус.
            Но и тази идея е доразвита в четвъртия патент „Микролентова къса антена с обратно излъчване с кръгова поляризация”, издаден във вече 2017 г. Той дава възможност  допълнително усъвършенствана  антена с кръгова поляризация да се поставя в движещо се превозно средство, в което репортерът да осъществява приемане на данни от спътник и предаване до спътник.
            Набраната научна инерция, идеите и новите разработки, не спират и дотук. Младежката мечта на д-р Червенков неизменно е била да прави наука в областта на микролентовите антени. Неслучайно той се отказва от три пъти по-високата си заплата в Министерство на отбраната след дипломирането си и преди 8 години се явява на конкурс за докторант в най-добрата школа за антени в страната, тази на ТУ- Варна. Не го възпира и фактът, че след признаването на патентите, те по правило стават интелектуална собственост на съответната образователна, научна институция (включително за финансовите права), а той само бива признат за изобретател. „Има си хора с материална насоченост в живота – казва той, – а други просто са творци, изобретатели,  идеалисти. Мечтатели”.
            След четирите издадени патента за изобретения, д-р Червенков и  доц. Киров,  който безвъзмездно му съдейства, неотдавна са     

       подали  три нови патентни заявки, които са в различен етап на проверка –

национална и световна – в съответните патентни ведомства. Те са от същата група, но изцяло диелектрични, без метални елементи и с по-добри характеристики, като могат да се използват и за по-високи честоти. Пригодни са и за очакваното в близко бъдеще пето поколение на комуникационните системи за по-високи скорости и кристална резолюция на образите.
            Но и това не е всичко. Разработено е и устройството за осми патент, за който предстои да бъде подадена патентна заявка. Представлява надграждане към групата на предходните три, но с конструктивни подобрения на технологичните процеси при намалени производствени разходи.
            Постиженията на двамата учени бяха оценени и от варненската общественост с присъждането им на общинската награда „Варна” за 2017 г. за високи постижения в патентната дейност и значителен международен принос, включително 13 цитирания във високорейтингови чуждестранни научни списания и книги  в периода  24 май 2016 г. –  24 май 2017 г. В научния колектив за наградата участва и гл. ас. д-р от същата катедра Любомир  Камбуров,  (10 публикации в списания с импакт фактор, както и десетки цитирания в чуждестранни книги и научни списания, индексирани в базата данни на Web of Science и Scopus), който също работи в областта на антените, но от друг вид –  френелови антени.  Бъдещите проекти на д-р Червенков и д-р Камбуров са да осъществят симбиоза между двата вида антенни конструкции.

            Несъмнено за младежи с интереси в областта на комуникационната техника и технологии, както и в други модерни специалности, най-подходящото място за обучение и научно развитие би бил Варненския технически университет с преподаватели като докторите Червенков и Камбуров.
            А на фирмите – наши и чуждестранни – с производствени интереси в същата сфера, университетът може да бъде изключително полезен, предоставяйки им  уникални
те си  технологични разработки.

Николай ЖЕКОВ