Науката е за всички, науката е навсякъде, науката може да бъде достъпна за всеки – тази е идейната платформа на проекта FRESH, финансиран от програмата на Европейския съюз за изследвания и иновации „Хоризонт 20/20.  В Нощта на учените, демонстрираща  за широката общественост постижения на младежи по проекта,  през тази година са участвали 300 европейски града, от които 11 наши, като българското издание на събитието е 11-о по ред.  По установена традиция то се провежда   през последния петък на септември за цяла Европа.

            С какви студентски научни постижения се представи с четирите си екипа през петъчната нощ ТУ – Варна,   един от варненските партньори за FRESH, показали на посетителите във Фестивалния и конгресен център своите програмни продукти чрез мултимедийна презентация?

На щанда на университета във Фестивалния комплекс.

            Предисторията на успешните изяви на студентите ни иноватори

            Класираните за участие четири наши учебни студентски бизнес фирми, са създадени с организационното и научно съдействие   на преподавателката от   специалност „Компютърни науки и технологии” доц. д-р Слава Йорданова.
            Студентската фирма „Електрон – ТУ”
е на четвъртокурсниците Николай Михалев, Стоян Стоянов, Иван Петров и Реджеп Осман. Чрез създадените софтуерни и хардуерни продукти, тяхната „Система, следяща слънцето с  Arduino контролери”, отчита интензитета на слънчевите лъчи, като се позиционира най-точно срещу тях за по-ефективно ползване на енергията им.
            Студентската фирма ”Котера” е на колегите им от същата специалност Кольо Димов, Теодора Тотева, Радослав Монов и Радослав  Янков. Чрез модерна технология и техен авторски софтуер, те създават автоматизирана система за оранжерии, при която сензори приемат информация за влажност на почвата, температура на въздуха и т.н., като главният компютър взема решения кога е нужно да се поливат насажденията.

            Още през 2016 г. двете фирми демонстрираха продуктите си на Националния младежки бизнес форум „Изгряващи звезди”, организиран от фондацията за партньорство между бизнеса и образованието „Джуниър Ачийвмънт –България”. За отличната им оценка говори фактът, че от десетките участници единствено тези две фирми на нашия университет бяха поканени да покажат постиженията си и на Международния технически панаир „Пловдив – 2016”.
            Отново покана за участие в Пловдивския технически панаир получиха и през настоящата 2017 г. две новоучредени студентски фирми The Allians и „Сталди”. Този път поканата   дойде от МОН на Руската федерация и проф. Леонид Червяков от Югозападния технически университет в гр. Курск, Русия, за да се представят на Панаира заедно с 20 руски младежки фирми. Нашите екипи бяха единствените от българските университети, предпочетени за изложението. Темата на представяните студентски постижения беше „Иновации и предприемачество в областта на науката”.     Впечатлен от продуктите на нашите студенти, извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в София Анатолий Макаров, ги е поканил на прием в посолството, където са се запознали с руския космонавт Михаил Корниенко.  В посолството те имаха възможност да присъстват на 20 минутен видео телемост с двама от космонавтите на орбита в Международната космическа станция, направила досега 108 000 пълни обиколки на Земята. (Впоследствие космонавт Корниенко бе гост и на нашия университет, където пред многобройна аудитория отговори на любопитни познавателни въпроси за престоите си в станцията и в открития Космос.)

За спомен с руския посланик (в средата до доц. Йорданова) на Пловдивския панаир.

            Дни по-късно тези наши две фирми  спечелиха безапелационно  и правото си на участие в Нощта на учените във Варна, като  във Фестивалния комплекс представиха проектите си пред варненското гражданство.

            Студентската фирма The Allians  на Ивайло Попов, Валентина Илиева, Денис Саамиев, Тодор Костадинов, Генчо Шопов, от специалност „Компютърни системи и технологии” (3 курс)  е разработила „умния” съд  Remember IT, за съхранение на течни и твърди продукти като подправки, захар, ядки, течности и т.н. Сензорите му измерват наличното количество и  изпращат информацията чрез wi-fi на удобно за потребителя устройство – телефон, таблет, компютър.
            За връзката  е разработено мобилно приложение за проверка на наличните   продукти по всяко едно време, независимо къде по света се намира потребителят. Създаден е  и  съответен сайт за персонален компютър.

      Студентската фирма „Сталди” е на Диляна Стоянова, Станислав Димитров, Александър Георгиев от специалност „Софтуерни и интернет технологии” (2 курс). Те са успели да създадат нова маркетингова игра, която едновременно да забавлява и да рекламира различни обекти по необичаен път.  До уебсайта на фирмата се стига чрез сканиране на QR-код, който повежда потребителя по различни маршрути, изпълнени със загадки, изискващи нестандартно мислене. Играта ще застави ползвателя да стане от компютъра си и да се раздвижи, посещавайки различни места в природата или пък музеи, изложби, търговски обекти. Това ще е от търговска полза и за посещаваните обекти.  Така чрез маркетинговата си игра, фирма „Сталди“ ни спасява в някаква степен от досадните реклами и нежелания спам, заменяйки ги с нещо полезно и развлекателно.

Варненци изслушват с интерес представянето на изобретенията.

     Заслужаваше си да се види удовлетворението в очите на нашите момчета и момичета от четирите отбора. Още незавършили висшето си образование, те бяха осъществили част от мечтите си. Очаква ги останалата част. Несъмнено, ще осъществят и нея заради трудолюбието и таланта си. Не случайно някои от тях не можаха да се възползват от поканата на руския посланик да посетят посолството в  София – това съвпадна с работните им дни във варненски IT фирми.

 Николай ЖЕКОВ